Telttis-päiväkirja 2021

Maanantai 21.6.2021

Maanantaipäivä alkoi helteisenä, mutta tuulisena. Viimeiset valmistelut vetäjien ja isosten kanssa saatiin aamupäivällä tehtyä, ja leirialue on nyt timanttikunnossa kesän 2021 Telttistä varten! Leiriläiset saapuivat iltapäivällä ja pääsivät heti teltanpystytyshommiin.

Ehtivätpä nopeimmat isosten kanssa leikkimään, laulamaan ja pelaamaan koppipalloakin. Ensimmäinen leiripäivä polkaistiin kuitenkin virallisesti käyntiin neljältä Aholansaaren päärakennuksen juhlasalissa, jossa pidettiin nimenhuuto ja alkuinfotilaisuus. Siellä leirimme ihanat vetäjät ja mahtavat isoset esittäytyivät kaikille, ja leiriläiset jaettiin omiin isosryhmiinsä. Maittavan päivällisen jälkeen pohdittiin leiriläisten kanssa leirin yhteisiä sääntöjä, minkä jälkeen koitti paljon odotettu pulahdus raikkaaseen Syväri-järveen.

Ilta jatkui iltapalan ja isosten hauskan iltaohjelman parissa, minkä jälkeen leiriläiset pääsivät iltapesujen ja -pisujen kautta kääriytymään makuupusseihinsa kuuntelemaan isosten iltasatuja. Päivä on ollut aurinkoinen ja kuuma, mutta onneksi nyt illalla tuulenvire viilentää telttojamme hieman.

Telttis hiljentyy tältä päivältä ja lähettää terveisiä kotiväelle!


Tiistai 22.6.2021

Helteet jatkuvat, mutta Telttis puksuttaa eteenpäin! Aamu alkoi isosten hauskalla herätyksellä ja aamutoimilla, minkä jälkeen siirryttiin isosryhmissä aamupalalle. Aamuhartaudessa vetäjämme Jemina puhui leirin tämän vuoden teemasta ”Yhdessä erilaisia”. Me ihmiset olemme luotuja Jumalan kuviksi, olemme erilaisia ja yksilöllisiä ja meillä on kaikilla omat vahvuutemme. Siksi kaikenlainen vertailu toisiin ihmisiin on turhaa. Jumalan silmissä olemme kaikki arvokkaita.

Yöllä kerättyjä energioita päästiin purkamaan aamupäivällä kodan viereisellä urheilukentällä ja rippiriihen ympäristössä mm. koppipallon, Muumijaffa-leikin ja norjalaisen jalkaleikin parissa. Sekä leiriläisiä että isosia ja vetäjiä kannustettiin kovasti päivän mittaan juomaan paljon ja ottamaan tarvittaessa lepotaukoja, jos auringossa olo alkoi väsyttää liikaa. Kokonaisuudessaan puhtia riitti hyvin iltaan saakka, ja jokainen selvisi urheasti lämpimästä päivästä.

Lounaan jälkeen vuorossa oli uintia sekä jännittävä Tulli-leikki, jossa leiriläiset pääsivät näyttämään kekseliäisyytensä ja yhteistyökykynsä sekä hämäämään leirivanhempia. Tehtävänä oli salakuljettaa isosryhmissä erilaisia ja eri kokoisia tavaroita ”tullin” läpi ilman, että tullivirkailijoina toimivat vanhemmat arvasivat, kenellä salakuljetettava tavara on hallussa. Pääsimme todistamaan mitä mahtavimpia ja luovimpia ratkaisuja ja salakuljetusyrityksiä, kun leiriläiset onnistuivat huijaamaan tullivirkailijoita oikein toden teolla!

Alkuillasta apuvetäjämme Santeri viihdytti halukkaita taitavalla harmonikansoitollaan ja laulatti innokkaita lapsia. Ilmoille kajahti muun muassa legendaarinen ”Minä soitan harmonikkaa” sekä tietysti lasten suosikki ”Telttis-laulu”. Isosten hieno iltaohjelma viihdytti meitä vielä tunnin verran, kunnes pääsimme iltatoimien ja -satujen kautta taas unten maille. Lintujen rauhalliseen lauluun on hyvä nukahtaa, toivottavasti jokaisen. 🙂


Keskiviikko 23.6.2021

Telttiksen kolmas päivä alkaa olla takana päin, ja kaikenlaista on ehtinyt tapahtua. Aamutoimien, aamupalan ja hartauden jälkeen alkoi hauska ja monipuolinen rastirata Paavon pirtin ja leirikirkon ympäristössä.

Leiriläiset pääsivät kiertämään omien isostensa kanssa ryhmissä rasteja, joilla vuoltiin pullanpaistotikkuja iltanuotiota varten, harjoiteltiin yhteisvastuullisuutta sokkoradan muodossa ja pohdittiin köyhimpien maiden elinoloja ja yhdenvertaisuuden ja lasten oikeuksien toteutumista sekä täällä koto-Suomen arjessa että eri puolilla maailmaa. Lapset tutustuivat köyhyyden ja esimerkiksi juomaveden niukkuuden aiheuttamiin haasteisiin rakentamalla itse kierrätysmateriaaleista jalkapalloja ja siirtämällä vettä astiasta toiseen puutteellisilla välineillä. Päästiinpä yhdellä rastilla rakentamaan tilkkutäkkihengessä Telttiksen omaa Elämän puutakin: taideteosta, joka koostuu käsivarren muotoisesta rungosta ja leiriläisten maaleilla tekemistä eri värisistä kädenjäljistä, jotka antavat puun oksille lehdet.

Rastiradan loputtua oli taas aika virkistäytyä järvessä, sillä tämäkin päivä on ollut kuuma. Muuten iltapäivä kului vapaa-ajan merkeissä leikkien ja pelaten. Päivällisen jälkeen pääsimme rauhoittumaan Paavon pirttiin veisuihin. Ehdimme veisuista saunomaan ja uimaan ennen ukkosta, joka saapui muuttamaan Telttiksen illan suunnitelmia hieman. Illan ohjelmassa olisi ollut tikkupullien paistoa nuotion ääressä päivällä rastiradalla vuolluilla pullatikuilla, mutta sääolosuhteet muuttuivat sellaisiksi, että jouduimme siirtämään leirin iltaohjelman päärakennuksen juhlasaliin sisätiloihin. Jotain hyvää tässäkin oli, sillä pari ahkeraa leipuria keksi pyöräyttää meille varatusta pullataikinasta pullat lopulta ihan perinteisessä uunissa. Näin koko leiri sai leirintäalueella lopulta uunituoretta pullaa juuri ennen hampaidenpesua ja nukkumaanmenoa – ja tämähän leiriläisille sopi paremmin kuin hyvin! Telttis kömpii nyt masut täynnä pullaa hyvillä mielin telttoihinsa ja makuupusseihinsa. Hyvää yötä!


Torstai 24.6.2021

Tämän vuoden Telttis lähestyy loppuaan – taas on saatu viettää mukava leiri yhdessä meille monelle niin rakkaassa Aholansaaressa! Leirin viimeisen päivän kohokohta oli leirijumalanpalvelus, jota valmisteltiin aamupäivällä yhdessä leiriläisten ja isosten kanssa. Isosryhmät vastasivat mm. virsistä, suntion tehtävistä, raamatuntekstien ja esirukouksen lukemisesta sekä saarnan valmistelusta. Saarnassa isoset kertoivat leirin kuulumisia ja puhuivat leirin teemasta ”Yhdessä erilaisia”. Leiriläiset pääsivät osallistumaan saarnaan draaman keinoin, ja teemaan sopien esiteltiin myös keskiviikon rastiradalla yhdessä tehty seinävaate. Lopuksi lauloimme koko seurakunnan voimin Telttis-laulun. Tätä laulua voidaan pitää jo varsin perinteikkäänä, sillä se sai tänä vuonna kymmenennen säkeistönsä edeltäjiensä jatkeeksi kertomaan kyseisen vuoden leirin tapahtumista ja erityispiirteistä. Kiitos kaikille hyvästä leiristä, nähdään ensi vuonna!