Telttis-päiväkirjat

Telttis 2022

Niin taas laiva toi saareen suuren joukon iloisia leiriläisiä. Kun teltat oli saatu pystytettyä ja vatsat täytettyä oli alkuinfon aika. Käytiin yhdessä läpi säännöt ja muut tärkeät toimintatavat, jotta leiristä tulisi mahdollisimman onnistunut. Leiriläiset jaettiin pienryhmiin ja uudet ystävät piti etsiä hokemalla erilaisia tavuja. Lopulta kaikki löysivät oman ryhmänsä ja isosensa. Nykyään saaressa seikkailevat Ryhmä Hau, MauMau, Zorrot, Näkkileivät, NuutNuut, Sipuli, Super Pandat, Iloiset Kanat sekä Karvamadot.

Ryhmät siirtyivät takaisin telttojen luokse, jossa odotti makoisa iltapala sekä super hauskat bingoruudukot. Kukakohan vetäjistä on keränny 5 vuotta teepusseja ja miten rakennetaan käpylehmäfarmi? Ensimmäiset bingo-huudot ehtivätkin illan aikana kajahdella.

Päivä huipentui isosten laatimaan loisteliaaseen iltaohjelmaan, jonka jälkeen jäljellä oli enää iltapesut ja iltasadut.

Telttis 2021

Maanantai 21.6.2021

Maanantaipäivä alkoi helteisenä, mutta tuulisena. Viimeiset valmistelut vetäjien ja isosten kanssa saatiin aamupäivällä tehtyä, ja leirialue on nyt timanttikunnossa kesän 2021 Telttistä varten! Leiriläiset saapuivat iltapäivällä ja pääsivät heti teltanpystytyshommiin.

Ehtivätpä nopeimmat isosten kanssa leikkimään, laulamaan ja pelaamaan koppipalloakin. Ensimmäinen leiripäivä polkaistiin kuitenkin virallisesti käyntiin neljältä Aholansaaren päärakennuksen juhlasalissa, jossa pidettiin nimenhuuto ja alkuinfotilaisuus. Siellä leirimme ihanat vetäjät ja mahtavat isoset esittäytyivät kaikille, ja leiriläiset jaettiin omiin isosryhmiinsä. Maittavan päivällisen jälkeen pohdittiin leiriläisten kanssa leirin yhteisiä sääntöjä, minkä jälkeen koitti paljon odotettu pulahdus raikkaaseen Syväri-järveen.

Ilta jatkui iltapalan ja isosten hauskan iltaohjelman parissa, minkä jälkeen leiriläiset pääsivät iltapesujen ja -pisujen kautta kääriytymään makuupusseihinsa kuuntelemaan isosten iltasatuja. Päivä on ollut aurinkoinen ja kuuma, mutta onneksi nyt illalla tuulenvire viilentää telttojamme hieman.

Telttis hiljentyy tältä päivältä ja lähettää terveisiä kotiväelle!


Tiistai 22.6.2021

Helteet jatkuvat, mutta Telttis puksuttaa eteenpäin! Aamu alkoi isosten hauskalla herätyksellä ja aamutoimilla, minkä jälkeen siirryttiin isosryhmissä aamupalalle. Aamuhartaudessa vetäjämme Jemina puhui leirin tämän vuoden teemasta ”Yhdessä erilaisia”. Me ihmiset olemme luotuja Jumalan kuviksi, olemme erilaisia ja yksilöllisiä ja meillä on kaikilla omat vahvuutemme. Siksi kaikenlainen vertailu toisiin ihmisiin on turhaa. Jumalan silmissä olemme kaikki arvokkaita.

Yöllä kerättyjä energioita päästiin purkamaan aamupäivällä kodan viereisellä urheilukentällä ja rippiriihen ympäristössä mm. koppipallon, Muumijaffa-leikin ja norjalaisen jalkaleikin parissa. Sekä leiriläisiä että isosia ja vetäjiä kannustettiin kovasti päivän mittaan juomaan paljon ja ottamaan tarvittaessa lepotaukoja, jos auringossa olo alkoi väsyttää liikaa. Kokonaisuudessaan puhtia riitti hyvin iltaan saakka, ja jokainen selvisi urheasti lämpimästä päivästä.

Lounaan jälkeen vuorossa oli uintia sekä jännittävä Tulli-leikki, jossa leiriläiset pääsivät näyttämään kekseliäisyytensä ja yhteistyökykynsä sekä hämäämään leirivanhempia. Tehtävänä oli salakuljettaa isosryhmissä erilaisia ja eri kokoisia tavaroita ”tullin” läpi ilman, että tullivirkailijoina toimivat vanhemmat arvasivat, kenellä salakuljetettava tavara on hallussa. Pääsimme todistamaan mitä mahtavimpia ja luovimpia ratkaisuja ja salakuljetusyrityksiä, kun leiriläiset onnistuivat huijaamaan tullivirkailijoita oikein toden teolla!


Keskiviikko 23.6.2021

Telttiksen kolmas päivä alkaa olla takana päin, ja kaikenlaista on ehtinyt tapahtua. Aamutoimien, aamupalan ja hartauden jälkeen alkoi hauska ja monipuolinen rastirata Paavon pirtin ja leirikirkon ympäristössä.

Leiriläiset pääsivät kiertämään omien isostensa kanssa ryhmissä rasteja, joilla vuoltiin pullanpaistotikkuja iltanuotiota varten, harjoiteltiin yhteisvastuullisuutta sokkoradan muodossa ja pohdittiin köyhimpien maiden elinoloja ja yhdenvertaisuuden ja lasten oikeuksien toteutumista sekä täällä koto-Suomen arjessa että eri puolilla maailmaa. Lapset tutustuivat köyhyyden ja esimerkiksi juomaveden niukkuuden aiheuttamiin haasteisiin rakentamalla itse kierrätysmateriaaleista jalkapalloja ja siirtämällä vettä astiasta toiseen puutteellisilla välineillä. Päästiinpä yhdellä rastilla rakentamaan tilkkutäkkihengessä Telttiksen omaa Elämän puutakin: taideteosta, joka koostuu käsivarren muotoisesta rungosta ja leiriläisten maaleilla tekemistä eri värisistä kädenjäljistä, jotka antavat puun oksille lehdet.

Rastiradan loputtua oli taas aika virkistäytyä järvessä, sillä tämäkin päivä on ollut kuuma. Muuten iltapäivä kului vapaa-ajan merkeissä leikkien ja pelaten. Päivällisen jälkeen pääsimme rauhoittumaan Paavon pirttiin veisuihin. Ehdimme veisuista saunomaan ja uimaan ennen ukkosta, joka saapui muuttamaan Telttiksen illan suunnitelmia hieman. Illan ohjelmassa olisi ollut tikkupullien paistoa nuotion ääressä päivällä rastiradalla vuolluilla pullatikuilla, mutta sääolosuhteet muuttuivat sellaisiksi, että jouduimme siirtämään leirin iltaohjelman päärakennuksen juhlasaliin sisätiloihin. Jotain hyvää tässäkin oli, sillä pari ahkeraa leipuria keksi pyöräyttää meille varatusta pullataikinasta pullat lopulta ihan perinteisessä uunissa. Näin koko leiri sai leirintäalueella lopulta uunituoretta pullaa juuri ennen hampaidenpesua ja nukkumaanmenoa – ja tämähän leiriläisille sopi paremmin kuin hyvin! Telttis kömpii nyt masut täynnä pullaa hyvillä mielin telttoihinsa ja makuupusseihinsa. Hyvää yötä!


Torstai 24.6.2021

Tämän vuoden Telttis lähestyy loppuaan – taas on saatu viettää mukava leiri yhdessä meille monelle niin rakkaassa Aholansaaressa! Leirin viimeisen päivän kohokohta oli leirijumalanpalvelus, jota valmisteltiin aamupäivällä yhdessä leiriläisten ja isosten kanssa. Isosryhmät vastasivat mm. virsistä, suntion tehtävistä, raamatuntekstien ja esirukouksen lukemisesta sekä saarnan valmistelusta. Saarnassa isoset kertoivat leirin kuulumisia ja puhuivat leirin teemasta ”Yhdessä erilaisia”. Leiriläiset pääsivät osallistumaan saarnaan draaman keinoin, ja teemaan sopien esiteltiin myös keskiviikon rastiradalla yhdessä tehty seinävaate. Lopuksi lauloimme koko seurakunnan voimin Telttis-laulun. Tätä laulua voidaan pitää jo varsin perinteikkäänä, sillä se sai tänä vuonna kymmenennen säkeistönsä edeltäjiensä jatkeeksi kertomaan kyseisen vuoden leirin tapahtumista ja erityispiirteistä. Kiitos kaikille hyvästä leiristä, nähdään ensi vuonna!

Telttis 2019

Maanantai 24.6.2019

Kuvaaja Alva Grünthal

Maanantaina saapui Aholansaareen huikea 80-päinen joukko leiriläisiä, joita vastaanottamassa oli innokkaita vetäjiä, apuvetäjiä, isosia sekä leirivanhempia, jopa yksi leiri-isovanhempikin. Telttis 2019 käynnistettiin yhdessä päärakennuksella heti sen jälkeen, kun teltat oli saatu pystytettyä kesäisille pelloille. Jokainen leiriläinen pääsi osaksi omaa isosryhmää, johon kuuluu noin kymmenen eri ikäistä leiriläiskaveria sekä mahtavat omat isoset. Heti ensimmäisenä tehtävänään ryhmät keksivät hauskat nimet itselleen, kuten Rautaraktorileijonat tai Mumbelot. Yhteisten sääntöjen läpikäymisen jälkeen käynnistyi paljon odotettu iltaohjelma sketseineen ja lauluineen. Iltaohjelmassa leiriläiset saivat haasteekseen muodostaa suuren eläinpatsaan yhdessä samalla kirjaimella alkavien leiriläisten kanssa. Lavalla nähtiin muun muassa alligaattori, itikka sekä kirahvi. Vapaa-ajalla esimerkiksi kokeiltiin uusia puujalkoja ja kaivettiin laatikosta esiin myös pallo, jolla pelattiin yhdessä Telttikselle perinteistä peliä, koppipalloa. Illalla käytiin kauniin ilta-auringon alla nukkumaan isosten laulaessa tuttua iltavirttä ”Mua siipeis suojaan kätke”.

Tiistai 25.6.2019

Kuvaaja Alva Grünthal

Tiistaina heräsimme Markun herätykseen ja suuntasimme isosryhmissä päärakennukselle virkistävälle aamupalalle. Sämpylöiden ja puurolautasten jälkeen päivä lähti kunnolla käyntiin Alma-vetäjän pitämällä vedenpaisumusteemaisella aamuhartaudella leirikirkossa. Aamuhartaudessa päästiin pureutumaan jo leirin ilmastoon liittyvään ”Maan puolustajat” -teemaan, joka näkyi myös seuraavassa ohjelmanumerossa – jokainen leiriläinen pääsi tuunaamaan itselleen oman kestävän kangaskassin, jota myös leirin jälkeen on hyvä käyttää. Tuunausvuoroa odotellessa muut leiriläiset pelailivat, leikkivät ja tutkivat saarta isosryhmissään.

Lounaan ja odotetun kioskihetken jälkeen suunnattiin takaisin leirialueelle. Sää muuttui yhtäkkiä sateiseksi, mutta se ei haitannut, sillä vuorossa oleva Tulli-leikissä paksuista sadevaatteista oli vain hyötyä: metsästä löydettyjä pienempiä ja suurempia tavaroita yritettiin kuljettaa tarkkojen tullivirkailijoiden ohi Keyrityn valtakunnasta Söörmarkun alueelle. Salakuljettajat olivat niin ovelia, että vain kaksi esinettä saatiin kiinni kymmenien esineiden päästessä tullista läpi virkailijoiden huomaamatta. (Myöhemmin iltaohjelmassa leirivanhemmat yrittivät puolestaan salakujlettaa tavaroita leiriläisten ohi, mutta he jäivätkin kaikki kiinni!)

Söimme päivällisen, josta siirryimme Paavon pirttiin kuuntelemaan menevää konserttia. Konsertissa päästiin paitsi kuuntelemaan, myös yhdessä laulamaan Punaisen laulukirjan lauluja. Alkuillasta oli aikaa vapaa-ajalle ja saunoille. Rankkasade yllätti jälleen kerran innostaen monet tanssimaan sadetansseja, ja sateen jälkeen taivaalle piirtynyt sateenkaari riemastutti leiriläisiä ja muistutti aamuhartauden tarinasta. Hauskan iltaohjelman jälkeen siirryttiin pesujen ja pisujen kautta telttoihin lämpimillä huovilla varustautuneina, ja näin on yksi leiripäivä taas pulkassa!

Keskiviikko 26.6.

Kuvaaja Alva Grünthal

Aamu koitti teltta-alueelle kirkkaana ja aurinkoisena. Jemina-vetäjän aamuhartaudessa käsiteltiin luontoa ja luonnon kiertokulkua. Hartauden jälkeen lähdettiin jalkapallokentälle, jossa vietettiin pari tuntia koppipallon, poliisin ja rosvon sekä muun pelailun ja leikkimisen parissa. Perinteisen isoset-pikkuset-jalkapallo-ottelun tulos oli selvä: leiriläiset voittivat sen lukemin 7–1. Pelailun jälkeen perinteinen perunavellilounas maistui kaikille (sehän on kuin perunamuussia!).

Aurinkoinen sää odotti leirintäalueella, kun leiriläiset isosineen siirtyivät sinne suurta rastirataa varten. Rastiradalla käsiteltiin leirin ympäristöteemaa monelta eri kantilta: siellä päästiin muun muassa yhdessä oman ryhmän kansa pohtimaan, miten paljon eri kulkuvälineet kuluttavat ympäristöä, miten kompostiin voi taitella jätepussin tai miten esimerkiksi karkkipussi tai hiuslakkapurkki tulee kierrättää. Lisäksi päästiin eräällä jännittävällä rastilla jättämään kirjaimellisesti kädenjäljet omaan ympäristöön, kun Mummolan rantaan eli saunarantaan valettiin uudet, kestävät laatat.

Illemmalla kokoonnuttiin Paavon pirttiin hiljentymään ja veisaamaan Siionin virsiä. Pirtiltä mentiin saunoihin, ja kuuman päivän jälkeen oli myös ihana päästä Syväriin uimaan. Kun kaikki olivat käyneet pesulla, suunnattiin yhdessä kodalle, jossa viimeisen illan iltaohjelma pidettiin. Letut saivat leiriläiset hyvälle tuulelle, ja isosten kekseliäät sketsit naurattivat jälleen kerran. Lopuksi laulettiin Telttis-laulu kera uuden, kahdeksannen säkeistön. Hyttystentäyteisessä illassa hoidettiin iltatoimet ja kömmittiin iltasatujen saattelemana telttoihin nukkumaan.

Torstai 27.6.2019

Kuvaaja Alva Grünthal

Viimeisenä päivänä herääminen sujui hitaasti, kun herätyslaulu ei meinannut sateen ropinalta kuulua telttoihin. Lopulta kaikki kuitenkin ehtivät aamupalalle, jonka jälkeen alkoi päätösjumalanpalveluksen suunnitteleminen. Kukin ryhmä sai pienen vastuualueen valmisteltavaksi. Jaossa oli muun muassa tekstien lukemista, esirukouksen suunnittelua, kolehdin keräystä ja kirkon koristelua.

Aamun kuluessa kova sade hellitti ja aurinkokin alkoi pilkistellä pilvien välistä. Kun valmistelut oli hoidettu, oli vuorossa enää tavaroiden pakkailua sekä viimeiset vapaa-ajat, johon kuului muun muassa kasvomaalauksia. Lounaalla moni löysikin jo vanhempansa, joiden kanssa suunnattiin yhdessä leirikirkkoon. Jumalanpalveluksen lopuksi leiriläiset esittivät vanhemmille vielä Telttis-laulun kera uusimman säkeistön, ja niin oli tämänkin vuoden telttaleiri saapunut päätökseensä.

Herättäjäjuhlilla nähdään ja ensi vuonna uudestaan!

Telttiskuvia lisää täältä. Kuvaaja Alva Grünthal

Telttis 2018

kuva: Alva Grünthal
Tiistai 26.6.2018

Tiistaina leirivetäjistö, isoset, leirivanhemmat (myös -isovanhemmat) ja reilu 70 ihanaa leiriläistä käynnistivät vuoden 2018 telttaleiri Telttiksen. Yhteisvoimin saatiin telttameri pystytettyä pellolle, tavarat toimitettua perille ja itse leiriläiset kasattua päärakennukselle. Siellä yhteinen leiri aloitettiin esittäytymisten, turvallisuussääntöjen ja muiden alkuinfojen avulla – sekä tietysti odotuksen ilmapiirissä jakaannuttiin omiin isosryhmiin joitain leiriohjelmia varten. Jokainen leiriläinen sai ryhmäänsä kaksi tai kolme omaa isosta sekä noin kymmenen leiriläiskaveria. Ruokailun kautta siirryttiin leirialueelle, jossa jatkettiin vielä yhteisten pelisääntöjen läpikäyntiä, jotta kaikilla olisi Telttiksellä hyvä olla. Iltapala syötiin leirissä, ja sen jälkeen oli vuorossa yksi päivän parhaista jutuista: isosten iltaohjelma eli yhteisiä leikkejä, lauluja sekä hulvattomia sketsejä. Pesujen ja iltasatujen jälkeen olikin vuorossa jo iltavirsi ja iltahiljaisuus, ja ensimmäinen jännittävä päivä oli näin paketissa.

kuva: Alva Grünthal
Keskiviikko 27.6.2018

Herätyksen jälkeen leiriläiset lähtivät isostensa johdolla aamupalalle, jonka jälkeen saatiin osallistua rippileiriläisten lipunnostoon. Leirikirkossa vetäjä Alma piti aamuhartauden, joka käsitteli esimerkiksi luomiskertomuksesta ja ilmaston suojelemisesta ja jota leiriläiset kuuntelivat herkällä korvalla. Leiriin palattua ryhmät pääsivät yksitellen käyttämään kädentaitojaan: leiri-isä Markun opastuksella jokainen sai valmistaa itselleen hienon taikasauvan. Vapaa-aikaa pystyi viettämäänesimerkiksi erilaisia pelejä pelaillen tai isosten johdolla leikkien. Lounaan jälkeen alkoi jännittävä ja innostusta herättänyt Tulli-leikki: edellisvuoden tapaan tehtävänä oli salakuljettaa jos jonkinlaisia esineitä Söörmarqun ja Keyrityn valtakuntien välisen rajan yli. Ryhmät naamioivat itsensä ja kuljettamansa esineet niin huolellisesti, että tullivirkailijoiden tarkastuksen läpi pääsi jopa pesäpallomailan kokoisia esineitä.

kuva: Alva Grünthal

Päivämehun ja pullan voimalla suunnattiin tunnelmalliseen Paavon pirttiin. Leiri-isä Markku ja leiripappa Antti kertoivat seuraperinteestä ja Paavo Ruotsalaisesta, ja välissä tietysti veisattiin Siionin virsiä. Pirtin tuoksusta siirryttiin taas päärakennukselle syömään päivälliskeitot. Aurinkoisen sään vallitessa siirryttiin palattiin hiljakseen illaksi leirialueelle, jossa päästiin ihanaan saunaan. Innokkaille tarjoutui tietysti myös mahdollisuus pulahtaa samalla Syväriin. Iltapalan jälkeen on pian vuorossa taas huikea iltaohjelma, jossa nähdään muun muassa leiriläisten rakastama Tuhkimo-sketsi. Sen jälkeen ovatkin vuorossa taas isosten iltasadut ja iltahiljaisuus. Päivä on ollut lämmin ja mitä huikein, hyvää yötä!

Torstai 28.6.2018

Torstaina leiri heräsi reippaasti kolmanteen leiripäivään, vaikka yö oli ollut viileä. Isosten johdolla lähdettiin syömään aamupalat, ja Ahis-ripareiden lipunnoston kautta matkaa jatkettiin leirikirkkoon. Jeminan pitämässähartaudessa leiriläiset pääsivät kuulemaan Anneli-nuken tarinan erämaassa. Kirkosta siirryttiin jalkapallokentälle, jossa käynnistettiin perinteinen leiriläiset vs. isoset -jalkapallo-ottelu. Ottelun alku vaikutti tasaiselta, kunnes leiriläiset kirivät itsensä selvään voittoon lukemin 6-2. Myös kaikenlaista muuta tekemistä oli tarjolla koppipallosta muumi ja jaffa -leikkiin, ja pelien ja leikkien lomassa muistettiin onneksi juoda myös vettä. Reippaan aamupäivän jälkeen ruoka maistui kaikille. Lounaan jälkeen oli vuorossa selviytymisteemainen rastirata, jossa leiriläiset pääsivät isosryhmittäin oppimaan kaikenlaista luonnossa selviytymisestä ja erätaidoista. Ohjelmassa oli muun muassa ilmansuuntien tunnistusta, paarien rakentamista, ”kosken” tai ”kuilun” ylittämistä ja yömajan rakentamista. Myös taikasauvoja päästiin testaamaan tulusvälineinä tulentekorastilla. Kun rastirata oli paketissa ja päivämunkitkin masussa, oli vuorossa hauskaa, osin ohjattua vapaa-aikaa. Perinteisten pelailuiden lisäksi oli mahdollista päästä jousiampumaan, jatkamaan nuorallakävelyä tai piipahtamaan eksoottiseen telttasaunaan ja sieltä uimaan. Aika vierähti äkkiä, joten pian olikin taas ruokailun aika päärakennuksella. Maukkaan päivällisen jälkeen on ohjelmassa vielä saunat, iltapala ja iltaohjelma. Lisäksi pidetään peukkuja sille, että ihana sää jatkuisi vielä tämän illan ennen sateiden alkua. Tänään jokainen on varmasti päässyt oppimaan jotain uutta tai kokeilemaan jotain uutta, ja pitkän, hauskan jälkeen unikin varmasti maistuu kaikille!

Perjantai 29.6.2018

Torstai-iltana saatiin sade vielä onnellisesti vältettyä, ja viimeinen iltaohjelma lettujen kera oli oikea menestys. Yöllä sade sitten alkoikin, joten perjantaiaamun pakkailut täytyi tehdä luonnonsuihkun alla (toivotaan,että teltat ja makuupussit pääsivät kotiin päästyä kuivumaan kunnolla). Leirialueella toimitettiin vielä perinteinen löytötavarahuutokauppa, jonka jälkeen siirryttiin vanhempien saattueella kasvaneen porukan voimin leirikirkkoon. Viimeisen päivän leirijumalanpalveluksentoimitti Simo Korkalainen Ahis-ripareilta. Lopuksi vielä laulettiin yhteisvoimin seitsemän säkeistön mittainen Telttis-laulu ja pidettiin iso halirinki, ja siihen loppui huikea Telttis 2018. Kiitos jokaiselle reippaalle leiriläiselle ja muulle leiriporukalle, ehkäpä nähdään taas ensi vuonna! Telttiksen kuvagalleria

Telttis 2017

Kuva: Alva Grünthal

Tiistai 27.6.2017

Vuoden 2017 Telttis lähti käyntiin sujuvasti ja positiivisessa hengessä. Sää suosi teltan pystyttäjiä, eikä illemmallakaan juuri satanut vaikka jonkinlainen riski olikin olemassa. Saareen saapumisen ja alkuasettumisen jälkeen lähes satapäinen leiriryhmä kokoontui päärakennuksen saliin esittäytymään, kertaamaan turvallisuusohjeita ja yhdessä aloittaamaan leirin. Päivällisen kautta siirryttiin leirintäalueelle, jossa kirjattiin yhteisvoimin paperille leirisäännöt ja jaettiin pienryhmät, joissa jonkin verran leirin aikana työskennellään. Nyt käynnissä on iltapala, pian iltaohjelma ja sen jälkeen jo pesut, pisut, pusut ja telttoihin simahdus. Kaikissa sopivissa väleissä on opeteltu nimiä ja leikitty erilaisia tutustumisleikkejä. Telttaleiri on saatu siis hyvin käyntiin ja tunnelma on hyvin mukava ja lupaava. Nyt isosten järjestämää iltaohjelmaa seuraamaan!

Keskiviikon rastiradan perhosrasti. Kuva: Alva Grünthal

Keskiviikko 28.6.2017

Ensimmäisenä leiriaamuna nukkuva telttakylä heräsi sateen ropinaan ja leiri-isä Markun megafoniin. Yö oli ollut kylmä, mutta aamu lähti reippaasti käyntiin aamutoimilla ja aamupalalla. Jo aamuhartaudessa päästiin tutustumaan seppä Högmaniin, joka liittyi päivän myöhempäänkin ohjelmaan ja rastiradan ydinpulmaan. Hartaudesta siirryttiin Juhanantuvalle, jossa jokainen ryhmä pääsi valmistautumaan päivän myöhempiä löytöretkeilyjä varten askartelemalla itselleen seikkailupussukat ja keksimällä ryhmälle nimen ja huudon. Lounaan jälkeen käynnistyi päivän kohokohta: löytöretkeilijöiden rastirata. Yksin tai yhdistettyinä ryhmät kiertelivät leirintäalueen ympärillä kohdaten erilaisia ongelmia, tehtäviä ja tietoiskuja. Oli jousiammuntaa, perhosia, tiedemiehiä ja sepän takomo, oli tukkitasapainoilua ja paljon muuta. Lause ”vain yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki” jäi varmasti kaikkien mieleen, kun rasteilta saaduista sanoista muodostui tämä seppä Högmanin sanoma lause. Sanalappujen toiselle puolelle muodostui avaimia; ensin pieniä, joilla mystistä löytöretkeilijäarkkua ei vielä saatu auki, ja lopuksi suuri yhdistelmäavain, jolla arkku aukesi ja kaikille löytyi lakut palkinnoksi! Iltapäivällä vierailtiin kahdesti Paavon pirtissä: ensin oli veisuut ja päivällisen jälkeen Jouko Mäki-Lohiluoman viihdyttävä konsertti, josta monen ikäiset kuuntelijat taisivat kovasti pitää. Illalla koitti monelle päivän kohokohta, kun kylmästä säästä huolimatta päästiin uimaan ja sieltä saunaan. Nyt iltapalan jälkeen on taas iltaohjelma, joka varmasti edellisillan tapaan on oikein hauska. Päivä on ollut pitkä, joten eiköhän kaikkia myös väsytä jo iltahiljaisuuden koittaessa.

Tulli-leikki. Kuva: Alva Grünthal

Torstai 29.6.2017

Tämäkin aamu lähti käyntiin Markun megafoniherätyksellä kiekausten ja sääennusteiden muodossa. Aamurutiinien jälkeen siirryttiin päärakennukselle aamupalalle ja sieltä leirikirkkoon aamuhartauteen. Sitten koitti monille mieluisa ohjelmanumero: ulkopelejä, koppipalloja, leikkejä sekä perinteeksi muodostunut futisottelu leiriläiset vs. isoset, jonka leiriläiset voittivat tänä vuonna ylivoimaisin lukemin 4-0. Ulkoilu jatkui täydellä teholla lounaan jälkeenkin, sillä kesäsää alkoi vihdoin suosia telttisläisiä. Oli takomista, akrobatiaa, erilaisia leikkejä, jousiammuntaa ja ihan vaan olemista. Paljon aurinkoa. Päivämehujen jälkeen alkoi Tulli-leikki, jonka leiri-isät olivat hioneet ja järjestelleet viimeisen päälle valmiiksi. Söörmarqun ja Keyrityn rannan tasavallan tullirajan yli täytyi salakuljettaa jos jonkinlaisia tavaroita puutarhaletkuista sulkapallomailoihin. Leiriläiset olivat tehtävässään niin hyviä, että tullivirkailijoille jäi sormi aivan suuhun. Päivällisen, veisuiden ja Tulli-leikin lopettamisen jälkeen koitti taas saunat, uimiset ja iltapala. Seuraavaksi jälleen kerran iltaohjelma ja iltatoimet. Huomenna koittaakin jo viimeinen päivä – nopeasti on aika kulunut.

Kuva: Alva Grünthal

Perjantai 30.6.2017

Telttiksen viimeinen aamu käynnistyi rutiininomaisesti totuttuun tapaan. Aamupalan jälkeen palasimme kaikki leirintäalueelle pakkaamaan tavaroita, kasaamaan makuupusseja sekä muita nyssyköitä ja purkamaan telttoja. Isoset ja leirivanhemmat toimivat tässä kullanarvoisena apuna, kuten oikeastaan kaikessa muussakin koko leirin ajan. Perinteisessä tavarahuutokaupassa lähes kaikki unohtuneet pyyhkeet, sukat ja takit löysivät omistajansa. Tehokkaan pakkaamisen ja alueen siivoamisen jälkeen koko joukko siirtyi leirikirkkoon pastori Urpo Karjalaisen pitämään jumalanpalvelukseen. Virret veisattiin Siionin virsien uudesta painoksesta ja lopuksi esitettiin paikalla oleville vanhemmille Telttis-laulu uuden säkeistön kera. Siihen sitten loppuikin vuoden 2017 telttaleiri ja omatoimisen lounaan jälkeen leiriläiset vähitellen lähtivät Toivo-laivan kyydissä Aholansaaresta. Apuvetäjän kiikarista Telttis oli erittäin onnistunut; toivottavasti myös jokaiselle leiriläiselle jäi leiristä mukava fiilis. Kiitos, tavataan ehkä ensi kesänä! KUVAKANSIO Kuvia Telttikseltä 2017 löytyy tämän linkin takaa: https://goo.gl/photos/B435kN1YHvFzRFJg9 Kuvat: Alva Grünthal ja Eino Rissanen