Telttis-päiväkirja 2017

Kuva: Alva Grünthal

Tiistai 27.6.2017

Vuoden 2017 Telttis lähti käyntiin sujuvasti ja positiivisessa hengessä. Sää suosi teltan pystyttäjiä, eikä illemmallakaan juuri satanut vaikka jonkinlainen riski olikin olemassa. Saareen saapumisen ja alkuasettumisen jälkeen lähes satapäinen leiriryhmä kokoontui päärakennuksen saliin esittäytymään, kertaamaan turvallisuusohjeita ja yhdessä aloittaamaan leirin. Päivällisen kautta siirryttiin leirintäalueelle, jossa kirjattiin yhteisvoimin paperille leirisäännöt ja jaettiin pienryhmät, joissa jonkin verran leirin aikana työskennellään. Nyt käynnissä on iltapala, pian iltaohjelma ja sen jälkeen jo pesut, pisut, pusut ja telttoihin simahdus. Kaikissa sopivissa väleissä on opeteltu nimiä ja leikitty erilaisia tutustumisleikkejä. Telttaleiri on saatu siis hyvin käyntiin ja tunnelma on hyvin mukava ja lupaava. Nyt isosten järjestämää iltaohjelmaa seuraamaan!

Keskiviikko 28.6.2017

Keskiviikon rastiradan perhosrasti. Kuva: Alva Grünthal

Ensimmäisenä leiriaamuna nukkuva telttakylä heräsi sateen ropinaan ja leiri-isä Markun megafoniin. Yö oli ollut kylmä, mutta aamu lähti reippaasti käyntiin aamutoimilla ja aamupalalla. Jo aamuhartaudessa päästiin tutustumaan seppä Högmaniin, joka liittyi päivän myöhempäänkin ohjelmaan ja rastiradan ydinpulmaan. Hartaudesta siirryttiin Juhanantuvalle, jossa jokainen ryhmä pääsi valmistautumaan päivän myöhempiä löytöretkeilyjä varten askartelemalla itselleen seikkailupussukat ja keksimällä ryhmälle nimen ja huudon.

Lounaan jälkeen käynnistyi päivän kohokohta: löytöretkeilijöiden rastirata. Yksin tai yhdistettyinä ryhmät kiertelivät leirintäalueen ympärillä kohdaten erilaisia ongelmia, tehtäviä ja tietoiskuja. Oli jousiammuntaa, perhosia, tiedemiehiä ja sepän takomo, oli tukkitasapainoilua ja paljon muuta. Lause ”vain yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki” jäi varmasti kaikkien mieleen, kun rasteilta saaduista sanoista muodostui tämä seppä Högmanin sanoma lause. Sanalappujen toiselle puolelle muodostui avaimia; ensin pieniä, joilla mystistä löytöretkeilijäarkkua ei vielä saatu auki, ja lopuksi suuri yhdistelmäavain, jolla arkku aukesi ja kaikille löytyi lakut palkinnoksi!

Iltapäivällä vierailtiin kahdesti Paavon pirtissä: ensin oli veisuut ja päivällisen jälkeen Jouko Mäki-Lohiluoman viihdyttävä konsertti, josta monen ikäiset kuuntelijat taisivat kovasti pitää. Illalla koitti monelle päivän kohokohta, kun kylmästä säästä huolimatta päästiin uimaan ja sieltä saunaan. Nyt iltapalan jälkeen on taas iltaohjelma, joka varmasti edellisillan tapaan on oikein hauska. Päivä on ollut pitkä, joten eiköhän kaikkia myös väsytä jo iltahiljaisuuden koittaessa.

Torstai 29.6.2017

Tulli-leikki. Kuva: Alva Grünthal

Tämäkin aamu lähti käyntiin Markun megafoniherätyksellä kiekausten ja sääennusteiden muodossa. Aamurutiinien jälkeen siirryttiin päärakennukselle aamupalalle ja sieltä leirikirkkoon aamuhartauteen. Sitten koitti monille mieluisa ohjelmanumero: ulkopelejä, koppipalloja, leikkejä sekä perinteeksi muodostunut futisottelu leiriläiset vs. isoset, jonka leiriläiset voittivat tänä vuonna ylivoimaisin lukemin 4-0.

Ulkoilu jatkui täydellä teholla lounaan jälkeenkin, sillä kesäsää alkoi vihdoin suosia telttisläisiä. Oli takomista, akrobatiaa, erilaisia leikkejä, jousiammuntaa ja ihan vaan olemista. Paljon aurinkoa. Päivämehujen jälkeen alkoi Tulli-leikki, jonka leiri-isät olivat hioneet ja järjestelleet viimeisen päälle valmiiksi. Söörmarqun ja Keyrityn rannan tasavallan tullirajan yli täytyi salakuljettaa jos jonkinlaisia tavaroita puutarhaletkuista sulkapallomailoihin. Leiriläiset olivat tehtävässään niin hyviä, että tullivirkailijoille jäi sormi aivan suuhun.

Päivällisen, veisuiden ja Tulli-leikin lopettamisen jälkeen koitti taas saunat, uimiset ja iltapala. Seuraavaksi jälleen kerran iltaohjelma ja iltatoimet. Huomenna koittaakin jo viimeinen päivä – nopeasti on aika kulunut.

Perjantai 30.6.2017

Kuva: Alva Grünthal

Telttiksen viimeinen aamu käynnistyi rutiininomaisesti totuttuun tapaan. Aamupalan jälkeen palasimme kaikki leirintäalueelle pakkaamaan tavaroita, kasaamaan makuupusseja sekä muita nyssyköitä ja purkamaan telttoja. Isoset ja leirivanhemmat toimivat tässä kullanarvoisena apuna, kuten oikeastaan kaikessa muussakin koko leirin ajan. Perinteisessä tavarahuutokaupassa lähes kaikki unohtuneet pyyhkeet, sukat ja takit löysivät omistajansa. Tehokkaan pakkaamisen ja alueen siivoamisen jälkeen koko joukko siirtyi leirikirkkoon pastori Urpo Karjalaisen pitämään jumalanpalvelukseen. Virret veisattiin Siionin virsien uudesta painoksesta ja lopuksi esitettiin paikalla oleville vanhemmille Telttis-laulu uuden säkeistön kera. Siihen sitten loppuikin vuoden 2017 telttaleiri ja omatoimisen lounaan jälkeen leiriläiset vähitellen lähtivät Toivo-laivan kyydissä Aholansaaresta. Apuvetäjän kiikarista Telttis oli erittäin onnistunut; toivottavasti myös jokaiselle leiriläiselle jäi leiristä mukava fiilis. Kiitos, tavataan ehkä ensi kesänä!

KUVAKANSIO

Lisää kuvia Telttikseltä 2017 on tämän linkin takana.

Kuvat: Alva Grünthal ja Eino Rissanen