Telttis -päiväkirja 2019

Maanantai 24.6.2019

Kuvaaja Alva Grünthal

Maanantaina saapui Aholansaareen huikea 80-päinen joukko leiriläisiä, joita vastaanottamassa oli innokkaita vetäjiä, apuvetäjiä, isosia sekä leirivanhempia, jopa yksi leiri-isovanhempikin. Telttis 2019 käynnistettiin yhdessä päärakennuksella heti sen jälkeen, kun teltat oli saatu pystytettyä kesäisille pelloille. Jokainen leiriläinen pääsi osaksi omaa isosryhmää, johon kuuluu noin kymmenen eri ikäistä leiriläiskaveria sekä mahtavat omat isoset. Heti ensimmäisenä tehtävänään ryhmät keksivät hauskat nimet itselleen, kuten Rautaraktorileijonat tai Mumbelot. Yhteisten sääntöjen läpikäymisen jälkeen käynnistyi paljon odotettu iltaohjelma sketseineen ja lauluineen. Iltaohjelmassa leiriläiset saivat haasteekseen muodostaa suuren eläinpatsaan yhdessä samalla kirjaimella alkavien leiriläisten kanssa. Lavalla nähtiin muun muassa alligaattori, itikka sekä kirahvi. Vapaa-ajalla esimerkiksi kokeiltiin uusia puujalkoja ja kaivettiin laatikosta esiin myös pallo, jolla pelattiin yhdessä Telttikselle perinteistä peliä, koppipalloa. Illalla käytiin kauniin ilta-auringon alla nukkumaan isosten laulaessa tuttua iltavirttä ”Mua siipeis suojaan kätke”.

Tiistai 25.6.2019

Kuvaaja Alva Grünthal

Tiistaina heräsimme Markun herätykseen ja suuntasimme isosryhmissä päärakennukselle virkistävälle aamupalalle. Sämpylöiden ja puurolautasten jälkeen päivä lähti kunnolla käyntiin Alma-vetäjän pitämällä vedenpaisumusteemaisella aamuhartaudella leirikirkossa. Aamuhartaudessa päästiin pureutumaan jo leirin ilmastoon liittyvään ”Maan puolustajat” -teemaan, joka näkyi myös seuraavassa ohjelmanumerossa – jokainen leiriläinen pääsi tuunaamaan itselleen oman kestävän kangaskassin, jota myös leirin jälkeen on hyvä käyttää. Tuunausvuoroa odotellessa muut leiriläiset pelailivat, leikkivät ja tutkivat saarta isosryhmissään.

Lounaan ja odotetun kioskihetken jälkeen suunnattiin takaisin leirialueelle. Sää muuttui yhtäkkiä sateiseksi, mutta se ei haitannut, sillä vuorossa oleva Tulli-leikissä paksuista sadevaatteista oli vain hyötyä: metsästä löydettyjä pienempiä ja suurempia tavaroita yritettiin kuljettaa tarkkojen tullivirkailijoiden ohi Keyrityn valtakunnasta Söörmarkun alueelle. Salakuljettajat olivat niin ovelia, että vain kaksi esinettä saatiin kiinni kymmenien esineiden päästessä tullista läpi virkailijoiden huomaamatta. (Myöhemmin iltaohjelmassa leirivanhemmat yrittivät puolestaan salakujlettaa tavaroita leiriläisten ohi, mutta he jäivätkin kaikki kiinni!)

Söimme päivällisen, josta siirryimme Paavon pirttiin kuuntelemaan menevää konserttia. Konsertissa päästiin paitsi kuuntelemaan, myös yhdessä laulamaan Punaisen laulukirjan lauluja. Alkuillasta oli aikaa vapaa-ajalle ja saunoille. Rankkasade yllätti jälleen kerran innostaen monet tanssimaan sadetansseja, ja sateen jälkeen taivaalle piirtynyt sateenkaari riemastutti leiriläisiä ja muistutti aamuhartauden tarinasta. Hauskan iltaohjelman jälkeen siirryttiin pesujen ja pisujen kautta telttoihin lämpimillä huovilla varustautuneina, ja näin on yksi leiripäivä taas pulkassa!

Keskiviikko 26.6.

Kuvaaja Alva Grünthal

Aamu koitti teltta-alueelle kirkkaana ja aurinkoisena. Jemina-vetäjän aamuhartaudessa käsiteltiin luontoa ja luonnon kiertokulkua. Hartauden jälkeen lähdettiin jalkapallokentälle, jossa vietettiin pari tuntia koppipallon, poliisin ja rosvon sekä muun pelailun ja leikkimisen parissa. Perinteisen isoset-pikkuset-jalkapallo-ottelun tulos oli selvä: leiriläiset voittivat sen lukemin 7–1. Pelailun jälkeen perinteinen perunavellilounas maistui kaikille (sehän on kuin perunamuussia!).

Aurinkoinen sää odotti leirintäalueella, kun leiriläiset isosineen siirtyivät sinne suurta rastirataa varten. Rastiradalla käsiteltiin leirin ympäristöteemaa monelta eri kantilta: siellä päästiin muun muassa yhdessä oman ryhmän kansa pohtimaan, miten paljon eri kulkuvälineet kuluttavat ympäristöä, miten kompostiin voi taitella jätepussin tai miten esimerkiksi karkkipussi tai hiuslakkapurkki tulee kierrättää. Lisäksi päästiin eräällä jännittävällä rastilla jättämään kirjaimellisesti kädenjäljet omaan ympäristöön, kun Mummolan rantaan eli saunarantaan valettiin uudet, kestävät laatat.

Illemmalla kokoonnuttiin Paavon pirttiin hiljentymään ja veisaamaan Siionin virsiä. Pirtiltä mentiin saunoihin, ja kuuman päivän jälkeen oli myös ihana päästä Syväriin uimaan. Kun kaikki olivat käyneet pesulla, suunnattiin yhdessä kodalle, jossa viimeisen illan iltaohjelma pidettiin. Letut saivat leiriläiset hyvälle tuulelle, ja isosten kekseliäät sketsit naurattivat jälleen kerran. Lopuksi laulettiin Telttis-laulu kera uuden, kahdeksannen säkeistön. Hyttystentäyteisessä illassa hoidettiin iltatoimet ja kömmittiin iltasatujen saattelemana telttoihin nukkumaan.

Torstai 27.6.19

Kuvaaja Alva Grünthal

Viimeisenä päivänä herääminen sujui hitaasti, kun herätyslaulu ei meinannut sateen ropinalta kuulua telttoihin. Lopulta kaikki kuitenkin ehtivät aamupalalle, jonka jälkeen alkoi päätösjumalanpalveluksen suunnitteleminen. Kukin ryhmä sai pienen vastuualueen valmisteltavaksi. Jaossa oli muun muassa tekstien lukemista, esirukouksen suunnittelua, kolehdin keräystä ja kirkon koristelua.

Aamun kuluessa kova sade hellitti ja aurinkokin alkoi pilkistellä pilvien välistä. Kun valmistelut oli hoidettu, oli vuorossa enää tavaroiden pakkailua sekä viimeiset vapaa-ajat, johon kuului muun muassa kasvomaalauksia. Lounaalla moni löysikin jo vanhempansa, joiden kanssa suunnattiin yhdessä leirikirkkoon. Jumalanpalveluksen lopuksi leiriläiset esittivät vanhemmille vielä Telttis-laulun kera uusimman säkeistön, ja niin oli tämänkin vuoden telttaleiri saapunut päätökseensä.

Herättäjäjuhlilla nähdään ja ensi vuonna uudestaan!

Telttiskuvia lisää täältä Kuvaaja Alva Grünthal