Aholansaari i nötskal

Paavo (Påhl Henrik) Ruotsalainen,

också kallad Gubbe-Paavo var en finsk väckelseledare. Ruotsalainen betonade personlig livskontakt med Kristus och ansåg att man såsom i en tävlan skulle överlåta sin själ i Kristi nåd. Av hans väckelserörelse utvecklades en maktfaktor som på ett djuplodande sätt påverkade den finska lutherska kyrkan, dess förkunnelse och religion.

Paavo Ruotsalainen bodde på Aholansaari (Ahola ö) på 1800-talet. Han flyttade första gången till Aholansaari år 1817 med sin hustru Riitta. Där bodde han tre år som bonde och år 1820 flyttade han till Tahkomäki med hela familjen. Tio år senare flyttade familjen Ruotsalainen tillbaka till Aholansaari. Där köpte Paavo en egen gård och byggde rökstugan dit. Han levde på Aholansaari 22 år och dog den 27 januari 1852 i sin kammare i rökstugan. Paavos stugan ligger i mitten av Aholansaari. Där kan man lära känna Paavos originella möbler och olika tillbehör, som är ännu kvar. Stugan är skyddad av Museiverket.

Aholansaari ligger i Nilsiä som tillhör Kuopio stad. Platsen är i närheten av Tahko fritidscenter. På Aholansaari arrangeras olika evenemang  för alla, som är intresserad av Paavo Ruotsalainens religiös arv. Där har vi också lägren med konfirmationsundervisnig under sommaren och på sportlovet.

Aholansaari är fritidscenter med egna båtar, Toivo och Kleofas. Det tar bara 10 minuter att resa från Tahko till ön med båt (se tidtabellen från webbsidan). Man kan stanna på ön och övernatta i sommarstugan eller i lägenhetshotelrum. De alla ligger vid stranden. Restaurangen Hunajan pisara (Honung droppe) serverar frukost, lunch och kvällsmat under semestertiderna på sommaren, men också på vintern. Man kan också fika i cafeteria vid receptionen under vistelsen.

Med sin ren enkelhet erbjuder ön Aholansaari en unik och kreativ mötesmiljö som är speciellt anpassad för möten, dialog och reflektion. Öns ljuvliga naturen och dens friska luften känns vid sjön Syväri. Aholansaari är värd att se!

Välkommen till ön Aholansaari!