Telttis -päiväkirja 2018

Kuva: Alva Grünthal

 

Ti 26.6.2018

Tiistaina leirivetäjistö, isoset, leirivanhemmat (myös -isovanhemmat) ja reilu 70 ihanaa leiriläistä käynnistivät vuoden 2018 telttaleiri Telttiksen. Yhteisvoimin saatiin telttameri pystytettyä pellolle, tavarat toimitettua perille ja itse leiriläiset kasattua päärakennukselle. Siellä yhteinen leiri aloitettiin esittäytymisten, turvallisuussääntöjen ja muiden alkuinfojen avulla – sekä tietysti odotuksen ilmapiirissä jakaannuttiin omiin isosryhmiin joitain leiriohjelmia varten. Jokainen leiriläinen sai ryhmäänsä kaksi tai kolme omaa isosta sekä noin kymmenen leiriläiskaveria. Ruokailun kautta siirryttiin leirialueelle, jossa jatkettiin vielä yhteisten pelisääntöjen läpikäyntiä, jotta kaikilla olisi Telttiksellä hyvä olla. Iltapala syötiin leirissä, ja sen jälkeen oli vuorossa yksi päivän parhaista jutuista: isosten iltaohjelma eli yhteisiä leikkejä, lauluja sekä hulvattomia sketsejä. Pesujen ja iltasatujen jälkeen olikin vuorossa jo iltavirsi ja iltahiljaisuus, ja ensimmäinen jännittävä päivä oli näin paketissa.

kuva: Alva Grünthal

Ke 27.6.2018

Herätyksen jälkeen leiriläiset lähtivät isostensa johdolla aamupalalle, jonka jälkeen saatiin osallistua rippileiriläisten lipunnostoon. Leirikirkossa vetäjä Alma piti aamuhartauden, joka käsitteli esimerkiksi luomiskertomuksesta ja ilmaston suojelemisesta ja jota leiriläiset kuuntelivat herkällä korvalla. Leiriin palattua ryhmät pääsivät yksitellen käyttämään kädentaitojaan: leiri-isä Markun opastuksella jokainen sai valmistaa itselleen hienon taikasauvan. Vapaa-aikaa pystyi viettämäänesimerkiksi erilaisia pelejä pelaillen tai isosten johdolla leikkien. Lounaan jälkeen alkoi jännittävä ja innostusta herättänyt Tulli-leikki: edellisvuoden tapaan tehtävänä oli salakuljettaa jos jonkinlaisia esineitä Söörmarqun ja Keyrityn valtakuntien välisen rajan yli. Ryhmät naamioivat itsensä ja kuljettamansa esineet niin huolellisesti, että tullivirkailijoiden tarkastuksen läpi pääsi jopa pesäpallomailan kokoisia esineitä.

Päivämehun ja pullan voimalla suunnattiin tunnelmalliseen Paavon pirttiin. Leiri-isä Markku ja leiripappa Antti kertoivat seuraperinteestä ja Paavo Ruotsalaisesta, ja välissä tietysti veisattiin Siionin virsiä. Pirtin tuoksusta siirryttiin taas päärakennukselle syömään päivälliskeitot. Aurinkoisen sään vallitessa siirryttiin palattiin hiljakseen illaksi leirialueelle, jossa päästiin ihanaan saunaan. Innokkaille tarjoutui tietysti myös mahdollisuus pulahtaa samalla Syväriin. Iltapalan jälkeen on pian vuorossa taas huikea iltaohjelma, jossa nähdään muun muassa leiriläisten rakastama Tuhkimo-sketsi. Sen jälkeen ovatkin vuorossa taas isosten iltasadut ja iltahiljaisuus. Päivä on ollut lämmin ja mitä huikein, hyvää yötä!

To 28.6.2018

Kuva: Alva Grünthal

Torstaina leiri heräsi reippaasti kolmanteen leiripäivään, vaikka yö oli ollut viileä. Isosten johdolla lähdettiin syömään aamupalat, ja Ahis-ripareiden lipunnoston kautta matkaa jatkettiin leirikirkkoon. Jeminan pitämässähartaudessa leiriläiset pääsivät kuulemaan Anneli-nuken tarinan erämaassa. Kirkosta siirryttiin jalkapallokentälle, jossa käynnistettiin perinteinen leiriläiset vs. isoset -jalkapallo-ottelu. Ottelun alku vaikutti tasaiselta, kunnes leiriläiset kirivät itsensä selvään voittoon lukemin 6-2. Myös kaikenlaista muuta tekemistä oli tarjolla koppipallosta muumi ja jaffa -leikkiin, ja pelien ja leikkien lomassa muistettiin onneksi juoda myös vettä. Reippaan aamupäivän jälkeen ruoka maistui kaikille.

Lounaan jälkeen oli vuorossa selviytymisteemainen rastirata, jossa leiriläiset pääsivät isosryhmittäin oppimaan kaikenlaista luonnossa selviytymisestä ja erätaidoista. Ohjelmassa oli muun muassa ilmansuuntien tunnistusta, paarien rakentamista, ”kosken” tai ”kuilun” ylittämistä ja yömajan rakentamista. Myös taikasauvoja päästiin testaamaan tulusvälineinä tulentekorastilla. Kun rastirata oli paketissa ja päivämunkitkin masussa, oli vuorossa hauskaa, osin ohjattua vapaa-aikaa. Perinteisten pelailuiden lisäksi oli mahdollista päästä jousiampumaan, jatkamaan nuorallakävelyä tai piipahtamaan eksoottiseen telttasaunaan ja sieltä uimaan. Aika vierähti äkkiä, joten pian olikin taas ruokailun aika päärakennuksella. Maukkaan päivällisen jälkeen on ohjelmassa vielä saunat, iltapala ja iltaohjelma. Lisäksi pidetään peukkuja sille, että ihana sää jatkuisi vielä tämän illan ennen sateiden alkua. Tänään jokainen on varmasti päässyt oppimaan jotain uutta tai kokeilemaan jotain uutta, ja pitkän, hauskan jälkeen unikin varmasti maistuu kaikille!

Pe 29.6.2018

Torstai-iltana saatiin sade vielä onnellisesti vältettyä, ja viimeinen iltaohjelma lettujen kera oli oikea menestys. Yöllä sade sitten alkoikin, joten perjantaiaamun pakkailut täytyi tehdä luonnonsuihkun alla (toivotaan,että teltat ja makuupussit pääsivät kotiin päästyä kuivumaan kunnolla). Leirialueella toimitettiin vielä perinteinen löytötavarahuutokauppa, jonka jälkeen siirryttiin vanhempien saattueella kasvaneen porukan voimin leirikirkkoon. Viimeisen päivän leirijumalanpalveluksentoimitti Simo Korkalainen Ahis-ripareilta. Lopuksi vielä laulettiin yhteisvoimin seitsemän säkeistön mittainen Telttis-laulu ja pidettiin iso halirinki, ja siihen loppui huikea Telttis 2018. Kiitos jokaiselle reippaalle leiriläiselle ja muulle leiriporukalle, ehkäpä nähdään taas ensi vuonna!

Telttiksen kuvagalleria