● Viimeiset kiusaukset -ooppera

Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset Aholansaaressa

lauantaina 20.8.2022 klo 15.00 -17.30 


Liput 55,00 €/hlö (sis. laivamatkan ja s-postitse toimitetun lipun)
Rooleissa Esa Ruuttunen (Paavo) ja Varvara Merras-Häyrynen (Riitta)
Ooppera esitetään konserttiversiona ja sen tuottaa Teatro Productions.

Sivun lopusta löytyy lisätietoja teoksesta.

Lippuja saa ennen esitystä Tiketissä
tai Aholansaaresta maksamalla paikan päällä.

Oopperalounas klo 12.00- 14.30 (kattaus täynnä)

Väliajan kahvit  (kahvilateltassa,  maksetaan paikan päällä)

Oopperaillallinen n. klo 18.00 – 20.00 (kattaus täynnä)

Laivakuljetus Saareen Sääskiniemen laivalaiturilta, osoite Sääskiniementie 750.

Aholansaareen
Vakiovuorot ajetaan normaalisti klo 8.00 ja klo 10.00, jonka jälkeen klo 12.00 alkaen nonstop
. Viimeinen lähtö Saareen päin klo 14.30. 

Aholansaaresta
Laivakuljetus Saaresta Sääskiniemeen alkaa heti oopperan päättymisen jälkeen, n. klo 18.00  nonstop
. Viimeinen lähtö Saaresta klo 21.00.

Saavuthan ajoissa laivakuljetukseen, sillä yhteen laivaan sopii 50 henkilöä kerrallaan ja saareen saapuu ennen esitystä n. 400 -500 ihmistä. Kuljetamme asiakkaita kahdella laivalla ja vesimatkaan on varattava noin 15 minuuttia suuntaansa.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 170 vuotta Paavo Ruotsalaisen kuolemasta ja 100 vuotta säveltäjä Joonas Kokkosen syntymästä. Tämän kunniaksi Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset palaa jälleen Nilsiän Aholansaareen Teatro Productions Oy:n tuotantona.
Lauantaina 20.8.2022 esitettävästä teoksesta kuullaan konserttiversioesitys Suomen eturivin taiteilijoiden tulkitsemana. Päärooleissa loistavat baritoni Esa Ruuttunen ja sopraano Satu Vihavainen. Teos esitetään pianon ja urkujen säestyksellä.

Alun perin ooppera oli tarkoitus esittää jo kesällä 2020, mutta koronapandemia on lykännyt sitä parilla vuodella. Nyt esitettävän oopperan ohjauksesta vastaa oopperaohjaaja Juulia Tapola ja puvustus on Pia Lasosen käsialaa.

Kokkosen ainoaksi oopperaksi jäänyt Viimeiset kiusaukset sai kantaesityksensä Suomen kansallisoopperassa syyskuussa 1975. Joonas Kokkonen sai innoituksen Viimeisten kiusausten säveltämiseen pikkuserkultaan Lauri Kokkoselta, joka oli vuonna 1959 julkaissut samannimisen näytelmän ja muokkasi näytelmän pohjalta myös oopperan libreton. Ooppera kertoo maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisen elämästä. Teos aloitti suomalaisen oopperan uuden nousun ja myöhemmin vuonna 1983 teosta esitettiin mm. New Yorkin Metropolitan -oopperassa. Teosta pidetään yhtenä keskeisimpänä suomenkielisenä oopperana ja se myös loi uuden ”oopperalajin”, kun sitä alettiin kutsua karvalakkioopperaksi. Viimeisistä kiusauksista tuli lopulta Kokkosen pääteos ja tunnetuin sävellys.

Tervetuloa oopperaan Aholansaareen!