Telltis dagbok 2021

Måndag 21.6.2021

Måndagen började varmt, men blåsigt. De sista förberedelserna med ledarna och värdarna slutfördes på morgonen och campingen är nu i diamantform inför sommartältet 2021! Camparna anlände på eftermiddagen och började direkt arbeta med att sätta upp tälten.

De snabbaste kunde till och med leka, sjunga och kasta boll med de stora. Men den första lägerdagen inleddes officiellt kl. 16.00 i Aholansaaris huvudbyggnad, där uppropet och den inledande genomgången ägde rum. Där presenterade sig våra underbara lägerledare och fantastiska Isos för alla, och lägerdeltagarna delades in i sina egna Isos-grupper. Efter en utsökt middag diskuterade lägerdeltagarna och jag lägrets gemensamma regler, följt av det efterlängtade doppet i den friska sjön Syväri.

Kvällen fortsatte med kvällsmat och ett roligt kvällsprogram från värdarna, varefter camparna kunde krypa ner i sina sovsäckar och lyssna på värdarnas godnattsagor. Det har varit en solig och varm dag, men tack och lov svalkar nu kvällsbrisen våra tält lite.

Teltis avslutar för dagen och skickar en hälsning till folket där hemma!


Tisdag 22.6.2021

Värmen fortsätter, men Telttis kämpar på! Morgonen började med ett roligt väckningssamtal och morgonaktiviteter för Bigs, sedan bar det av till frukost i Bigs-grupperna. I morgonens predikan talade vår ledare Jemina om årets lägertema "Different Together". Vi människor är skapade till Guds avbild, vi är olika och unika och vi har alla våra egna styrkor. Därför är alla jämförelser med andra människor meningslösa. I Guds ögon är vi alla värdefulla.

På morgonen släpptes nattens samlade energi lös på den intilliggande idrottsplatsen och runt biktbåset med lekar som catch ball, Mumin Jaffa och norsk fotlek. Både campare, äldre och ledare uppmanades starkt att dricka mycket under dagen och att ta pauser om solen blev för tröttande. Sammantaget fanns det gott om energi långt in på kvällen och alla klarade sig med bravur genom den varma dagen.

Efter lunch blev det bad och ett spännande tullspel, där lägerdeltagarna fick visa prov på sin uppfinningsrikedom och samarbetsförmåga, samt lura lägerföräldrarna. Uppgiften var att i stora grupper smuggla olika varor av olika storlek genom "tullen" utan att föräldrarna, som agerade tulltjänstemän, gissade vem som hade varorna som smugglades. Vi fick bevittna de mest fantastiska och kreativa lösningar och smugglingsförsök när lägerdeltagarna lyckades lura tulltjänstemännen på riktigt!

Tidigt på kvällen underhöll vår medledare Santeri de ivriga barnen med sitt skickliga dragspelande och sjungande. Bland annat spelades den legendariska "I play the accordion" och naturligtvis barnens favorit "Teltis song". Vi underhölls ytterligare en timme av Isos underbara kvällsprogram, innan vi återvände ner på jorden igen med kvällsaktiviteter och sagor. Det är skönt att somna till fåglarnas stillsamma sång, förhoppningsvis alla. 🙂


Onsdag 23.6.2021

Tältets tredje dag ligger nu bakom oss och mycket har hänt. Efter morgonaktiviteter, frukost och andakt började det roliga och varierande tick-tock-racet runt Paavos lada och lägerkyrkan.

Lägerdeltagarna fick tillsammans med sina värdar gå runt banan i grupper, göra bullpinnar till kvällsmaten, öva solidaritet i form av en labyrint och reflektera över levnadsförhållandena i de fattigaste länderna och förverkligandet av jämställdhet och barns rättigheter, både här i Finland och runt om i världen. Barnen utforskade utmaningarna med fattigdom och bristen på dricksvatten, till exempel genom att bygga sina egna fotbollar av återvunnet material och överföra vatten från en behållare till en annan med otillräcklig utrustning. Vid en av kontrollpunkterna fick de till och med bygga ett lapptäcke av Teltis eget Livets träd: ett konstverk som består av en armformad stam och handavtryck i olika färger som lägerdeltagarna gjort med färg för att ge trädgrenarna blad.

Efter att banan var avklarad var det dags att svalka sig i sjön igen, eftersom det hade varit en varm dag. I övrigt ägnades eftermiddagen åt fritidsaktiviteter och spel. Efter middagen kunde vi koppla av i Paavos stuga för lite vesper. Vi hann basta och bada innan åskvädret kom och ändrade Teltis planer för kvällen en aning. Kvällens program skulle ha innehållit bullbak över lägereld med de bullpinnar som hade tillagats på banan under dagen, men väderförhållandena visade sig vara sådana att vi fick flytta kvällsprogrammet till huvudbyggnadens festsal inomhus. Det var något bra med det, eftersom ett par hårt arbetande bagare kom på idén att använda den bulldeg som reserverats för oss till att rulla bullarna i en traditionell ugn. Detta innebar att hela lägret äntligen fick en nybakad bulle på campingen precis innan de borstade tänderna och gick och lade sig - och det passade camparna bättre än någonsin! Nu kryper camparna ner i sina tält och sovsäckar fulla med bullar. God natt och god natt!


Torsdag 24.6.2021

Årets Telttis närmar sig sitt slut - ännu ett fantastiskt läger tillsammans i Aholansaari, som är så kärt för många av oss! Höjdpunkten under lägrets sista dag var lägergudstjänsten, som förbereddes på morgonen tillsammans med lägerdeltagarna och värdarna. Värdgrupperna ansvarade för psalmer, stenografiska uppgifter, läsning av bibeltexter och förbön samt förberedelse av predikan. Under predikan delade värdarna med sig av nyheter från lägret och talade om lägrets tema "Tillsammans annorlunda". Lägerdeltagarna fick delta i predikan genom drama, och i linje med temat presenterades en väggmålning som gjorts tillsammans på onsdagens löpband. Slutligen sjöng hela församlingen Telttis-sången. Denna sång kan redan betraktas som ganska traditionell, eftersom den i år fick sin tionde vers, som en fortsättning på sina föregångare, för att berätta om händelser och särdrag under årets läger. Tack alla för ett fantastiskt läger, vi ses nästa år!