Telttis dagbok 2019

Måndag 24.6.2019

Fotograf Alva Grünthal

På måndagen anlände hela 80 lägerdeltagare till Aholansaari, välkomnade av entusiastiska ledare, biträdande ledare, mor- och farföräldrar och lägerföräldrar, till och med en mor- och farförälder. Tenting 2019 inleddes i en av huvudbyggnaderna omedelbart efter att tälten hade slagits upp på sommarfälten. Varje lägerdeltagare fick vara med i sin egen isos-grupp, som består av ett tiotal lägerdeltagare i olika åldrar, samt några egna fantastiska isos. Som sin allra första uppgift hittade grupperna på roliga namn för sig själva, till exempel Iron Tractor Lions eller Mumbelos. Efter att ha gått igenom de gemensamma reglerna började det efterlängtade kvällsprogrammet med sketcher och sånger. Under kvällsprogrammet utmanades deltagarna att bilda en stor djurstaty tillsammans med andra deltagare som började på samma bokstav. På scenen fick de bland annat se en alligator, en spindel och en giraff. På fritiden provade de t.ex. nya träben och grävde fram en boll ur en låda för att spela en traditionell dodgeball tillsammans. På kvällen gick vi till sängs under den vackra kvällssolen medan de stora pojkarna sjöng den välbekanta kvällssången "Mua siipeis hiding in a shelter".

Tisdag 25.6.2019

Fotograf Alva Grünthal

På tisdagen vaknade vi upp i Markus och begav oss i stora grupper till huvudbyggnaden för en uppfriskande för en uppfriskande frukost. Efter smörgåsar och gröttallrikar började dagen på allvar med en morgonpredikan om översvämningen av veterinären Alma. i lägerkyrkan. Under morgonpredikan fick vi en inblick i lägrets klimat och hur det var att vara Temat var "Jordens försvarare", vilket också avspeglades i följande aktiviteter varje lägerdeltagare fick möjlighet att designa sin egen hållbar tygpåse, som kan användas även efter lägret. Medan de väntade på sin tur lekte, lekte och utforskade de andra lägerdeltagarna ön i sina stora grupper.

Lunch och det förväntade kioskögonblicket gick vi tillbaka till campingen. Vädret blev plötsligt regnigt, men det spelade ingen roll, eftersom tullägret, som var mitt på dagen. regnkläder var bara användbara: små och stora regnrockar som hittades i skogen och större föremål försökte man ta sig förbi de uppmärksamma tulltjänstemännen i Keyrityn. från Keppelmannområdet till Söörmarkuområdet. Smugglarna var så skickliga att endast två föremål fångades bland dussintals föremål genom tullen utan att tjänstemännen märkte det. (Senare under kvällsprogrammet försökte lägerföräldrarna smuggla föremålen förbi lägerdeltagarna, men de blev alla fångade!)

Vi åt middag och åkte sedan till Paavos stuga för att lyssna på konserten. På konserten fick vi inte bara lyssna, utan också sjunga tillsammans sånger ur den röda sångboken. Tidigt på kvällen hade vi tid för fritid och bastu. Det kraftiga regnet överraskade oss ännu en gång och inspirerade många att dansa regndansen, och regnbågen som dök upp på himlen efter regnet gladde lägerdeltagarna och påminde dem om berättelsen om morgonbönen. Efter ett roligt kvällsprogram gick camparna vidare till sina tält, utrustade med varma filtar, och så var det dags för ännu en dag av camping!

Onsdag 26.6.

Fotograf Alva Grünthal

Morgonen grydde i tältområdet ljus och solig. Jeminas morgonpredikan handlade om naturen och naturens kretslopp. Efter andakten begav vi oss till fotbollsplanen där några timmar med brännboll, polis, bandit och andra lekar och aktiviteter. och andra lekar och spel. Resultatet av den traditionella fotbollsmatchen mellan storebröder och småbröder var Resultatet var tydligt: lägerdeltagarna vann med 7-1. potatis gnocchi lunch avnjöts av alla (det är som potatismos!).

Soligt väder väntade på campingen, när camparna och deras värdar flyttade till den stora gridbanan för det stora loppet. Banan behandlade lägrets miljötema ur många olika synvinklar: Till exempel kunde gruppen tillsammans fundera över hur mycket hur mycket olika transportmedel förbrukar miljön, hur man kan vika in kompost i soppåsen hur man komposterar en soppåse eller hur till exempel en godispåse eller en hårspraybehållare kan användas. hur man återvinner. Det fanns också en spännande checkpoint där man kunde lämna sitt bokstavligen sätta sin prägel på sin egen miljö, när man gick till Mummola beach, eller bastustranden, gjöts nya, hållbara plattor.

På kvällen samlades vi i Pavos prästgård för att tystna och sjunga Sions psalmer. Från värdshuset gick vi till bastun, och efter en varm dag var det också härligt att simma i Syväri. Efter att alla hade tvättat sig begav vi oss tillbaka till hemmet där kvällsprogrammet för den sista kvällen hölls. Pannkakor fick camparna på gott humör och värdarnas uppfinningsrika sketcher fick återigen camparna att skratta. Slutligen sjöngs Telttis-sången med en ny åttonde vers. I en myggfylld kväll avslutades kvällens aktiviteter och deltagarna somnade in tillsammans med godnattsagor.

Torsdag 27.6.19

Fotograf Alva Grünthal

Uppvaknandet den sista dagen var långsam, eftersom väckningssången inte hördes över regnet. i tälten. Till slut kom dock alla fram till frukosten, varefter planering inför avslutningsgudstjänsten. Varje grupp fick ett litet ansvarsområde att förbereda. att förbereda. Det handlade bland annat om textläsning, förbön, kollektinsamling och utsmyckning. planering av bönen, kollektinsamling och utsmyckning av kyrkan.

Allt eftersom morgonen fortskred lättade det kraftiga regnet och solen började titta fram genom molnen. När alla förberedelser var klara var det dags att packa ihop och tillbringa den sista lediga tiden, som bland annat innehöll ansiktsmålning. Vid lunch hittade många av barnen sina föräldrar, som de tillsammans gick till lägerkyrkan med. I slutet av gudstjänsten sjöng lägerdeltagarna den senaste versen av Tentsången för sina föräldrar, och därmed var årets läger slut.

Vi ses på Awakener Party och nästa år igen!

Tältbilder mer här Fotograf Alva Grünthal