Telttis dagbok 2018

Foto av Alva Grünthal

 

Tis 26.6.2018

I tisdags sparkade lägerteamet, värdarna, lägerföräldrarna (inklusive mor- och farföräldrar) och över 70 underbara lägerdeltagare igång 2018 års Tent Camp Tentis. Tillsammans fick vi tälthavet uppställt på fältet, varorna levererade och camparna själva staplade in i huvudbyggnaden. Där startade det gemensamma lägret med introduktioner, säkerhetsregler och andra introduktioner - och naturligtvis, i en atmosfär av förväntan, delade vi upp oss i våra egna stora grupper för några lägeraktiviteter. Varje deltagare fick två eller tre av sina egna stora i sin grupp, plus cirka tio lägerkamrater. Efter måltiden förflyttade vi oss till lägerområdet där vi fortsatte att gå igenom de gemensamma spelreglerna så att alla skulle trivas på Teltis. Middagen intogs i lägret och sedan var det dags för något av det bästa på dagen: kvällsprogrammet för de stora pojkarna, med lekar, sånger och roliga sketcher. Efter tvätt och godnattsagor var det dags för kvällspsalm och kvällsunderhållning, och den första spännande dagen var därmed till ända.

foto: Alva Grünthal

Ons 27.6.2018

Efter att ha vaknat gick lägerdeltagarna under ledning av sina värdar till frukost, varefter de kunde delta i flagghissningen. I lägerkyrkan höll lägerledaren Alma en morgonpredikan om ämnen som skapelseberättelsen och klimatskydd, som lägerdeltagarna lyssnade på med ett känsligt öra. När de återvände till lägret fick grupperna möjlighet att använda sina hantverksfärdigheter en efter en: under ledning av lägerpappan Marku kunde alla tillverka en fin trollstav åt sig själva. På fritiden kunde de t.ex. spela olika spel eller leka med sina värdar. Efter lunch började det spännande och spännande tullspelet: liksom föregående år var uppgiften att smuggla föremål av alla de slag över gränsen mellan kungadömena Söörmarcu och Keyrity. Grupperna förklädde sig själva och de föremål de bar på så noggrant att till och med föremål stora som basebollträn slank igenom tulltjänstemännens kontroll.

Med juice och en bulle begav vi oss till det stämningsfulla Paavos värdshus. Lägerfadern Markku och lägerpappan Antti berättade om traditionen med svensken Paavo, och däremellan sjöng vi naturligtvis Sions Hymner. Efter att ha känt doften från värdshuset gick vi tillbaka till huvudbyggnaden för att äta middagssoppa. Med det soliga vädret tog vi oss sakta tillbaka till campingen för kvällen, där vi njöt av en härlig bastu. Självklart fick de som var sugna också möjlighet att ta ett dopp i Syväri samtidigt. Efter middagen var det dags för ännu ett fantastiskt kvällsprogram med bland annat Askungensketchen som camparna älskade. Därefter är det åter dags för godnattsagor och kvällsunderhållning för de stora pojkarna. Det har varit en varm och härlig dag, god natt!

Till 28.6.2018

Foto av Alva Grünthal

På torsdagen vaknade lägret piggt och tidigt för den tredje lägerdagen, trots den svala natten. Under ledning av värdarna begav vi oss iväg för att äta frukost, och efter Ahis-parens flagghissning fortsatte vi vår resa till lägerkyrkan. I en predikan som hölls av Jemina fick lägerdeltagarna höra berättelsen om Anneli-dockan i vildmarken. Från kyrkan förflyttade vi oss till fotbollsplanen där den traditionella fotbollsmatchen mellan campare och stora pojkar startade. Matchen började till synes jämnt tills camparna tog hem en klar seger med 6-2. Det erbjöds också många andra aktiviteter, från dodgeball till mumie- och jaffaspel, och lyckligtvis kom barnen ihåg att dricka vatten medan de lekte och lekte. Efter en frisk förmiddag njöt alla av maten.

Efter lunch var det dags för en hinderbana med överlevnadstema, där campare i stora grupper kunde lära sig allt om överlevnad i naturen och vildmarksfärdigheter. På programmet stod bland annat att identifiera luftriktningen, bygga en bår, korsa en "fors" eller "ravin" och bygga ett nattskydd. Trollstavarna sattes också på prov som eldverktyg i en eldstad. Med fästingspåret avklarat och dagens munkar i magen var det dags för lite rolig, delvis styrd fritid. Förutom de traditionella lekarna fanns det möjlighet att gå på bågskytte, fortsätta gå på djungelgymmet eller besöka en exotisk tältbastu och bada. Tiden gick fort, så det var snart dags för en ny måltid i huvudbyggnaden. Efter en välsmakande middag väntar bastu, middag och kvällsprogram. Och vi håller tummarna för att det fina vädret fortsätter i kväll innan regnet kommer. Idag har alla säkert lärt sig något nytt eller provat något nytt, och efter en lång och rolig dag har alla säkert fått en god natts sömn!

fre 29.6.2018

På torsdagskvällen undvek vi lyckligtvis regnet, och det sista kvällsprogrammet med pannkakor blev en riktig succé. Sedan började det regna under natten, så vi fick packa ihop till fredag morgon under en naturlig dusch (förhoppningsvis kunde tälten och sovsäckarna torka ordentligt när vi kom hem). Den traditionella auktionen med upphittade föremål hölls på campingen, varefter vi gick vidare till lägerkyrkan med en grupp föräldrar som hade vuxit upp i konvojen. Den sista dagens lägergudstjänst leddes av Simo Korkalainen från Ahis-stammen. Slutligen sjöngs den sju verser långa Telttis-sången tillsammans och en stor kramkalas hölls, och det var slutet på det fantastiska Telttis 2018. Tack till alla campare och resten av campteamet, kanske ses vi igen nästa år!

Teltis fotogalleri