Telltis dagbok 2017

Foto av Alva Grünthal

Tisdag 27.6.2017

Telttis 2017 fick en smidig och positiv start. Vädret gynnade tältkastarna och det regnade inte mycket under natten, även om det fanns en viss risk. Efter att ha anlänt till ön och kommit i ordning samlades lägergruppen på nästan 100 personer i den stora salen för att presentera sig, gå igenom säkerhetsinstruktionerna och starta lägret tillsammans. Efter middagen förflyttade sig gruppen till lägerplatsen, där lägerreglerna gemensamt skrevs ner på papper och delades in i smågrupper, där en del arbete skulle utföras under lägret. Nu är det dags för kvällsmat, snart kvällsprogrammet och efter det är det dags att tvätta, kissa, pussas och slå tält. Vid alla lämpliga tillfällen har namn lärts ut och olika introduktionslekar har spelats. Tältlägret har alltså fått en bra start och stämningen är mycket trevlig och lovande. Nu ska vi titta på kvällsprogrammet som värdarna har ordnat!

Onsdag 28.6.2017

Onsdagens rutnät av fjärilar. Foto av Alva Grünthal

På lägrets första morgon vaknade den sovande tältbyn till ljudet av regn och lägerfadern Markus megafon. Natten hade varit kall, men morgonen började piggt med morgonaktiviteter och frukost. Redan i morgonandakten lärde vi känna smeden Högman, som också var involverad i programmet för resten av dagen och kärnproblemet med löpbandet. Från andakten gick vi vidare till Juhanantuva, där varje grupp kunde förbereda sig för upptäcktsfärderna senare under dagen genom att göra sina egna äventyrspåsar och komma på ett namn och ett utrop för gruppen.

Efter lunch började dagens höjdpunkt: upptäcktsvandrarnas löpband. Ensam eller i grupp cirklade grupperna runt campingen och stötte på olika problem, uppgifter och informationstillfällen. Det var bågskytte, fjärilar, vetenskapsmän och smedja, det var stockhoppning och mycket mer. Frasen "bara en av er saknas och med den alla ni" fastnade verkligen i allas medvetande när orden från checkpointsen blev till denna fras från smeden Högman. På andra sidan ordkorten bildades nycklar; först små för att öppna den mystiska upptäcktsresandens kista, och slutligen en stor kombinationsnyckel för att öppna kistan och ge alla priset i form av en hatt!

På eftermiddagen besökte vi Paavos lada två gånger: först var det vesper och efter middagen en underhållande konsert av Jouko Mäki-Lohiluoma, som uppskattades av åhörare i alla åldrar. På kvällen kom dagens höjdpunkt för många när vi, trots det kalla vädret, tog en simtur och därifrån vidare till bastun. Nu, efter middagen, är det dags för kvällsprogrammet igen, som säkert blir lika roligt som kvällen innan. Det har varit en lång dag så jag är säker på att alla kommer att vara trötta när kvällen lider mot sitt slut.

Torsdag 29.6.2017

Tullspelet. Foto av Alva Grünthal

Den här morgonen började också med Markus megafonöverraskning i form av rullar och väderprognoser. Efter morgonrutinen flyttade vi till huvudbyggnaden för att äta frukost och därifrån till lägerkyrkan för morgonandakt. Sedan följde ett program som många uppskattade: utomhuslekar, dodgeball, spel och den traditionella fotbollsmatchen mellan lägerdeltagarna och de stora pojkarna, som lägerdeltagarna vann med förkrossande 4-0 i år.

Utomhusaktiviteterna fortsatte med full fart även efter lunch, då sommarvädret äntligen började gynna tälten. Det var smide, akrobatik, olika lekar, bågskytte och bara att vara. Massor av solsken. Efter dagens förfriskningar började tullspelet, som lägerfäderna hade finslipat och organiserat till perfektion. Tullgränsen mellan Söörmarqu och Keyrityn Beach måste korsas för att smuggla alla möjliga varor, från trädgårdsslangar till badmintonracketar. Lägerdeltagarna var så duktiga på det de gjorde att tulltjänstemännen satt med fingrarna i munnen.

Efter middag, sång och avslutning av tullspelet var det åter bastu, bad och kvällsmat. Härnäst väntar återigen kvällsprogram och kvällsaktiviteter. I morgon är det sista dagen - tiden har gått fort.

Fredag 30.6.2017

Foto av Alva Grünthal

Den sista tältmorgonen började som vanligt. Efter frukost återvände vi alla till campingen för att packa våra saker, stapla upp våra sovsäckar och andra paket och packa upp tälten. Storebröderna och lägerföräldrarna var ovärderliga i detta, liksom i allt annat under hela lägret. Vid den traditionella auktionen hittade nästan alla bortglömda handdukar, strumpor och jackor sina ägare. Efter en effektiv packning och städning av området förflyttade sig hela gruppen till lägerkyrkan för en gudstjänst ledd av pastor Urpo Karjalainen. Psalmerna sjöngs från den nya utgåvan av Hymns of Zion och till sist fick de närvarande föräldrarna höra en ny vers av Teltis-sången. Därmed var 2017 års tältläger slut och efter en lunch med självservering lämnade lägerdeltagarna så småningom ön Aholansaari ombord på Toivo-båten. Lägret var en stor framgång och vi hoppas att alla hade trevligt på lägret. Tack, vi ses nästa sommar!

BILDSAMLING

Fler bilder från Telttis 2017 finns bakom denna länk.

Foton av Alva Grünthal och Eino Rissanen