Spiritualitet

Aholansaari och Ukko-Paavo Ruotsalainen är nyckelpersoner i heraldikens födelse

Joona Raudaskoski(artikeln publicerades i tidningen NuoriYty 1/2012, som ges ut av Herättäjä-föreningen)

Renässansens mest kända person är Nilsi-bonden Ukko-Paavo, eller Paavo Ruotsalainen . Det var dock inte under Ukko-Paavos tid, och inte heller genom hans insatser, som rörelsen som vi känner den föddes. Men inflytandet från hans personlighet och tankar på vår tids cisterciensism är obestridligt.

Under 1800-talet innebar väckelse en stark religiös upplevelse och en känsla av synd. Sådana var de extatiska väckelseupplevelserna i små grupper. De ledde till en ny form av gudstjänst i hemmen, skild från kyrkans formella gudstjänstliv. Privat andaktsliv var dock kriminellt i Finland på 1700- och 1800-talen. Därför såg myndigheterna inte med blida ögon på Ukko-Paavo och andra väckelseledare.

Redan under Ukko-Paavos tid var uppvaknandet en brokig skara. Det fanns ingen organiserad grupp, än mindre någon förening, som det finns idag. Människorna bands samman av sin gemensamma erfarenhet av Gud. Efter Ukkos död splittrades dock gruppen.

Arvet från väckelserna och Uko försvann dock inte, utan tillbringade några decennier i klubbhusen. Denna tystnad bröts av Wilhelmi Malmivaaras grundande av Spiritual Monthly, som samlade kyrkofäderna, och senare Herald's Inner Missionary Society. Detta kan ses som början på pingstväckelsens historia som vi känner den.

Under sorg är viskningarna de ljusaste

Spiritualismen har alltid varit en lekmannarörelse. Den har uppstått genom att helt vanliga och ofta outbildade människor har samlats för att dela sina känslor av sin egen otillräcklighet inför Gud.

Samtidigt är kartolicismen också en stark kyrklig rörelse. Den verkar inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka och har på ett betydande sätt bidragit till dess liv. Bland rörelsens inflytelserika personer finns fortfarande präster, allt från biskopar till församlingspastorer.

I år är det hundra år sedan uppvaknarens inre missionssällskap grundades. Under resans gång har föreningen, som har bytt namn till Herald Society, spelat en stor roll för att bevara och föra vidare Herald-traditionen till vår generation.

Det som främst har fört samman allt detta har varit publiceringen av Awakener. Sions psalmer. Denna samling sånger, redigerad av Wilhelmi Malmivaara, innehåller allt som är centralt för väckelsen: känslan av syndfullhet, människans otillräcklighet inför Gud, nåden som övervinner allt och att vara god nog för Gud även när man är dålig.

De är baserade på psalmer som översattes från svenska till finska på 1700-talet. Samlingen har kompletterats flera gånger under årens lopp. Det mest synliga resultatet av den senaste pågående reformen är att det för några år sedan utkom ett extra häfte med Sions psalmer.

Var kan jag få hjälp?

En del av det levande arvet har alltid varit att fokusera på barn och ungdomar. I början av 1900-talet startade studenthuset Awakening i Helsingfors. Det har haft ett stort inflytande på pingstväckelsen genom sina klubbar och den varma atmosfär av pingstväckelse som det ger till sina invånare.

Idag finns studentkårer förutom i Helsingfors även i Joensuu, Uleåborg och Kuopio. Alla har en aktiv social verksamhet och dörrarna är öppna för nya och gamla vänner.

För Aholansaari är ungdoms- och studentarbetet en av de viktigaste formerna för väckelsens verksamhet i dag. Aholansaari är i själva verket det viktigaste centret för ungdomsarbete, särskilt i heresianernas anda. Ett annat viktigt centrum för ungdomsarbete är Wanha Karhunmäki i Lappo. Väckarklockornas konfessionella skolor, fädernas utbildning, de första ungdomslägren och andra ungdomssammankomster samlar vänner för att sjunga i atmosfären på Paavos värdshus år efter år.

På dessa platser är det lätt att uppleva andlighetens väsen. En gammal och trygg tradition kombineras med den nya rösten hos varje sångare. Att stirra in i sprickorna i ladans golvbrädor kommer att fortsätta att ge många en följeslagare som mat för resan.

"Genom den delar vi våra liv tillsammans som Kristus, lyssnar, går bredvid och hjälper till med våra händer." (SV 311 i den tidigare utgåvan från 1972)

Du kan läsa mer om heraldikens historia och nutidHeraldikföreningens webbplats.

Se dokumentären om päronfolket från 1968 i Yles Living Archive-dokumentär om päronfolket.