Kieli: Fi En Ru
EtusivuKulkuyhteydetMajoitusRuokailuKokoukset & juhlatSeurakunnilleTapahtumiaRyhmilleNuorille

Aholansaaren historiaa

Paavo Ruotsalainen asui Aholansaaressa kahteen otteeseen. Ensin Soukan torpassa torpparina 1817-20 ja toistamiseen talollisena vuodesta 1830 aina kuolemaansa 1852 asti. Ennen nykyisessä käytössä olevaa nimeä saarta kutsuttiin Ruotsalaksi tai Markkalaksi.

Paavon pirtin vanha pääty on valmistunut  1830-luvulla. Pirtin vanhin osa on ollut kuvan vasemassa laidassa. Kohdalle, jossa Paavo on perimätiedon mukaan lukenut Raamattua, istutettiin Nilsiän ensimmäisillä Herättäjäjuhlilla kuusi. Sen latva katkesi vuoden 2012 talvimyrskyssä.

Varpaisjärven ensimmäinen kirkkoherra Kleofas Hyvämäki osti Aholansaaren 1913 Paavon perillisiltä. Samalla vuosikymmenellä hän rakennutti Saareen kesäpappilan, joka tunnetaan nimellä Hyvämäki. Sitä on laajennettu useaan otteeseen Hyvämäen elinaikana.
Myöhemmin kolmikerroksista Hyvämäen rakennusta käytettiin rippileirien majoitukseen.

Aholansaaren uusin rakennus on huoneistohotelli Sepänpaja, joka valmistui 2009. Kesäisin se palvelee erityisesti rippikoululeirejä. Se palvelee myös matkailijoita, tapahtumien vieraita, kokoustajia ja juhlia.

Aholansaari säilyi Ruotsalaisten perillisten omistuksessa aina vuoteen 1913, jolloin sen osti Varpaisjärven kirkkoherra, Kleofas Hyvämäki. Saaren vanha valkea päärakennus omaperäisine kuisteineen on Hyvämäen rakennuttama. Rakennus on peruskorjattu 1960- ja 70- luvuilla, ja se oli pitkään majoituskäytössä. Tällä hetkellä rakennus on käyttämättömänä.

Sotien jälkeen saari lohkottiin kolmeksi tilaksi, joista pohjois-osan kaksi uutta tilaa asutettiin maanhankintalain perusteella. Päärakennuksen seutu jäi ruustinna Edit Hyvämäelle, jolta Herättäjä-Yhdistys sen peri tämän kuoltua 1955. Herättäjä-Yhdistys perusti Aholansaarisäätiön, johon vuonna 1969 tulivat mukaan Kainuun, Jyväskylän ja Portaanpään herännäisopistot. Samana vuonna säätiö osti toisen maatiloista. Näin se sai haltuunsa 150 hehtaarin kokoisesta saaresta 50 hehtaaria.

Sittemmin niin nuorten kuin vanhojenkin rakastamalle saarelle on rakennettu rantamökkejä, rivitalo ja ennen kaikkea uusi päärakennus sekä sen yhteyteen majoitustila "Riitantupa", joka on nimetty Paavon urhean vaimon mukaan. Uudessa päärakennuksessa sijaitsevat juhlasali, kokoushuone, ruokasali ja toimisto. Se valmistui 1989 ja vihittiin käyttöönsä alkuvuonna 1990.

Aholansaaren uusin rakennus on huoneistohotelli Sepänpaja, joka valmistui 2009. Kesäisin se palvelee erityisesti rippikoululeirejä. Se palvelee myös matkailijoita, tapahtumien vieraita, kokoustajia ja juhlia.

Aholansaari, 73310 Tahkovuori
Puh. 050 464 1000
**@**