Aholansaari Sinfonietta

sai alkunsa Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön liepeissä 1990-luvun loppupuolella lukuisten Aholansaaressa rippikoulunsa käyneiden muusikkojen toimesta. Nykyisin täysin valtakunnalliseksi yhteisöksi laajentunut orkesteri aloitti säännöllisen toimintansa nykymuodossaan vuonna 1997, ja syksystä 1999 alkaen orkesterin vakituisena kapellimestarina on toiminut Jyri Nissilä.

Noin 30–45 soittajan kokoinen Aholansaari Sinfonietta koostuu pääosin musiikin nuorista ammattilaisista sekä ammattiopiskelijoista. Aholansaari Sinfonietta toimii periodiluontoisesti ja pyrkii taloudellisten toimintaedellytyksiensä puitteissa soittamaan vuosittain 2–5 konserttia eri puolilla maata.

Aholansaari Sinfonietta kuuluu Suomen nuoremman orkesterikentän ehdottomaan parhaimmistoon ja profiloituu omanlaisekseen kokonsakin puolesta: se ei ole täysikokoinen sinfoniaorkesteri vaan pikemminkin suuri kamariorkesteri. Tämä lyö leimansa orkesterin raikkaaseen ohjelmasuunnitteluun, joka pyrkii tuomaan kuuluville laadukasta mutta eri syistä vähemmän soitettua orkesterikirjallisuutta. Luonnollisesti klassisen orkesterimusiikin kantaohjelmistollakin on vankka sijansa orkesterin ohjelmistossa. Aholansaari Sinfonietta on soittanut maailman- ja Suomen kantaesityksiä mm. Jaakko Mäntyjärven, Gija Kantshelin, John Adamsin ja Federico Moreno Torroban teoksista.

Aholansaari Sinfonietta on pitänyt yli 60 konserttia eri puolilla Suomea eri paikkakunnilla aina Helsingistä Enontekiölle. Orkesteri on esiintynyt esimerkiksi Hetan musiikkipäivillä, Helsingin juhlaviikkojen Viapori Jazz -festivaalilla sekä Espoon Urkuyö ja Aaria -festivaalilla. Lisäksi orkesteri on levyttänyt Pilfink Records -levy-yhtiölle. Musiikkipoliittisena linjanvetonaan orkesteri pyrkii konsertoimaan ensisijaisesti paikkakunnilla, joilla säännöllistä orkesterikonserttitarjontaa ei ole. Lisäksi orkesterilla on vahva koulutuksellinen funktio; pääsääntöisesti sektioiden äänenjohtajina toimivat jo ammatissa toimivat muusikot, ja orkesteri tarjoaa arvokasta kokemusta ammattitasoisessa kokoonpanossa soittamisesta myös pienempien musiikkioppilaitosten opiskelijoille.

Solisteina Aholansaari Sinfoniettalla on ollut Suomen säveltaiteen huippukaartia, mm. sopraano Johanna Rusanen-Kartano, baritonit Jorma Hynninen, Jaakko Kortekangas, Ville Rusanen ja Esa Ruuttunen, kitaristit Timo Korhonen ja Ismo Eskelinen, viulutaiteilija Antti Tikkanen, saksofonisti Jukka Perko, klarinetisti Harri Mäki sekä orkesterin oma kapellimestari-klarinetisti Jyri Nissilä. Konserttiensa myötä orkesteri on saanut runsaasti kiitosta musiikillisesta osaamisestaan, heittäytyvän energisestä soitostaan sekä mielenkiintoisesta ohjelmasuunnittelustaan.

Yhteystiedot
Intendentti:
Marjukka Manner